Jeugdworstelaar uit Kiski Area verdient plek in Team USA, inspireert jongere broer

De 15-jarige Mario Hutcherson van Kiski Area gaat naar El Salvador om voor Team USA te strijden tijdens de Pan-American Wrestling Championships op 11 en 16 juni.

Hutcherson verdiende zijn plek in het team door op 28 april in Las Vegas de US Open te winnen in de 15U 75 kg divisie. Hutcherson zette een dominante prestatie neer en versloeg Parker Casey in de finale met 13-2, waarmee hij opeenvolgende US Open-titels veroverde.

De strategie van Hutcherson was Casey uitputten, vermoeien en vervolgens verpletteren. Hutcherson voerde zijn plan tot in de perfectie uit en behaalde een beslissende overwinning.

“Het voelde goed, maar het was slechts een van die toernooien waarvan ik wist dat ik die moest winnen en domineren om me klaar te stomen voor de toekomst”, zei Hutcherson.

Hutcherson won dit jaar ook zijn vierde staatstitel. Zijn vader Greg, een voormalige Divisie I-voetballer bij Bowling Green en Indiana State, was onder de indruk van zijn optreden in staten.

“Hij domineerde en liet het er gemakkelijk uitzien, maar dat is niet gemakkelijk”, zei Greg Hutcherson. “Het harde werk en de voorbereiding die daarvoor nodig zijn, zijn erg zwaar. Het gewicht opmaken en ook de dagelijkse oefeningen en de voeding met al die dingen ertussenin, dat is wat veel mensen niet zien. Als ze de eindresultaten zien, denken veel mensen: ‘Oh, hij liet het er gemakkelijk uitzien’, maar er zat een heleboel dingen tussen die tot dat punt kwamen.

Hutcherson versloeg zijn tegenstanders met 86-0 bij het nastreven van zijn staatstitel.

Dat momentum zette zich voort in de US Open, waardoor hij een back-to-back kampioen werd.

Vorig jaar versloeg Hutcherson Cooper Rowe en nam daarmee de titel mee naar huis voor de U15-klasse in de 68 kg-divisie. Dit jaar maakte Hutcherson een groeispurt en hij voegde 25 pond toe naarmate hij groeide. Niettemin was het een gemakkelijke aanpassing om een ​​gewichtsklasse omhoog te gaan.

Hutcherson traint als achtsteklasser met het middelbare schoolteam van Kiski Area. Door met oudere worstelaars te worstelen, kon Mario zich eenvoudig aanpassen aan de divisie van 75 kg.

“Kracht was anders dan die van tegenstanders, maar niets belangrijks”, zei Hutcherson. “De kracht daar was allemaal sterker, maar ik zie het elke dag in de praktijk terwijl ik met de oudere jongens worstel.”

Hutcherson bereidt zich nu voor om voor het eerst internationaal te worstelen.

Vorig jaar was er een proces in twee stappen om de Pan-Amerikaanse kampioenschappen te bereiken en Hutcherson kwam niet verder. Dit jaar is een Olympisch jaar, dus zijn overwinning levert hem onmiddellijk een plek op in Team USA, aangezien het Pan-Am-toernooi hoger op de kalender staat.

Hutcherson traint bij Hutchy Hammers met Dave Sidun en Young Guns worstelclub met John en Jody Strittmatter. Hij brengt die twee clubs in evenwicht door te worstelen met Kiski Area en samen te werken met krachtcoach Jeff Jackson.

Door clubworstelen heeft Hutcherson een overvloed aan sparringpartners, waaronder Landon Sidun en Jack White van Norwin, Elijah Brown van Belle Vernon en Jonah Erdely van Frazier. Mario gebruikt de verschillende soorten stijlen waarmee hij worstelt tijdens het sparren in zijn voordeel.

“Ik heb veel verschillende soorten worstelaars in mijn oefenruimte”, zei Hutcherson. “Of het nu een hoog tempo is, of het een langzaam tempo is, of het een langzaam tempo is, het is veel, maar ze zullen zich aan mijn tempo moeten aanpassen. Ik zal de hele tijd op ze afkomen.’

Terwijl Hutcherson nieuw is op het wereldtoneel, baant zijn 11-jarige broer Marco zich ook een weg naar de totempaal.

Marco won de 12U US Open voor zijn leeftijdsgroep en gaat volgend jaar door naar de 15U World Team Trials.

“Het is een geweldige reis om te zien hoe beiden aan de top staan ​​van hun leeftijdsgroep en gewichtsklasse”, aldus Greg Hutcherson. “Het is een marathon, geen sprint, dus we bekijken het dag voor dag en blijven gewoon consistent in de training.”

Hutcherson zei dat Mario een geweldig rolmodel voor Marco is geweest. Marco perfectioneert zijn vak ook voortdurend, aangezien hij al drie staatstitels heeft gewonnen.

“Alles wat Mario doet, wil Marco volgen”, zei Hutcherson. “Het leuke daarvan is dat ik voor Marco niet zoveel hoef te doen, want hij kijkt en volgt Mario alleen maar. Het succes van Mario straalt dus eigenlijk op hem af, en het is een soort standaard die we hebben. Mario is de standaard voor Marco.”

Mario is dankbaar voor de steun van zijn ouders tijdens zijn worstelcarrière.

“Ze hebben veel werk gedaan, veel voeding, gewichtsvermindering, gewichtheffen, alsof ze er alles aan hebben gedaan om er alles aan te doen om mij de beste te laten zijn,” zei hij. “En daar is onze grote dank voor.”