Tekenen van meerdere naties in Bratislava

In Brazilië noemden Slowaakse kolonisten hun stad Bratislava.

U heeft toegang tot deze premium content dankzij ING Hubs Slowakije, de experthub voor mondiaal bankieren.

Dit artikel is gepubliceerd in de nieuwste editie van onze Bratislava City Guide, die verkrijgbaar is in onze online winkel met reisgidsen voor Spectaculair Slowakije.

Verdwaald in Bratislava?  Onmogelijk met deze Stadsgids!Verdwaald in Bratislava? Onmogelijk met deze Stadsgids! (Bron: Spectaculair Slowakije)

Bratislava is altijd een multiculturele stad geweest, dankzij de ligging op het kruispunt van handelsroutes en dicht bij verschillende nationale grenzen. De traditionele samenstelling van de inwoners is doorgaans afhankelijk geweest van de huidige heersende natie en de politieke situatie in Midden-Europa, die al honderden jaren in beweging is.


Artikel gaat verder na videoadvertentie

Artikel gaat verder na videoadvertentie

Bratislava heeft zijn naam zelfs meerdere keren veranderd, waarbij eerdere generaties lokale bewoners het Pressburg, Pozsony of Prešpork noemden en zelfs een periode doorbrachten als “Wilson’s Town” naar de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Vertegenwoordigers van alle naties hebben zelfs nog blijvendere sporen achtergelaten in de Slowaakse hoofdstad, en het is vaak mogelijk om deze verschillende beroepen op talloze locaties in de stad te traceren.

HONGARIJE EN OOSTENRIJK

Samen met de voormalige federatie met Tsjechië (Tsjecho-Slowakije) wordt Bratislava meestal geassocieerd met Oostenrijk en Hongarije, die in het westen (Oostenrijk) en in het zuiden (Hongarije) aan Slowakije grenzen. Bratislava was bijna 300 jaar de kroningsstad en hoofdstad van het Hongaarse koninkrijk, en naast de gedeelde geschiedenis zijn er talloze voorbeelden van architectuur in Oostenrijkse en Hongaarse stijl uit die periode. Veel van deze dateren specifiek uit het tijdperk van keizerin Maria Theresa, die regeerde tussen 1740 en 1780 en toezicht hield op een wonderbaarlijke bouwperiode. Verschillende overheidsgebouwen, nieuwe paleizen en waterwerken werden allemaal gebouwd gedurende deze 40 jaar, terwijl de hele stad het centrum van het sociale en politieke leven voor het rijk werd.

Het Oostenrijks-Hongaarse rijk bestond uit verschillende naties, waaronder de landen van Midden-Europa en enkele van de huidige Balkanstaten. Het betekende dat Duitsers, Tsjechen en Kroaten ook hun thuis in Bratislava hadden gevonden, evenals een Joodse bevolking waarvan het aantal voorspelbaar – en vreselijk – daalde in het midden van de 20e eeuw.

SPANJE, DENEMARKEN EN FRANKRIJK

Spanje heeft ook banden met Bratislava. In 1631 trouwde Mariana van Spanje, de jongste dochter van de Spaanse koning Felipe III en Margarita van Oostenrijk, met Ferdinand III, de erfgenaam van de Hongaarse kroon. Ze werd samen met haar echtgenoot in 1638 in de Sint-Maartenskathedraal gekroond.

Er zijn verschillende sculpturen en plaquettes in de stad om het bezoek van talrijke beroemde historische figuren te herdenken of om belangrijke gebeurtenissen te markeren. De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft zijn standbeeld op het Hviezdoslavovo-plein; de Tsjechoslowaakse president Tomáš Garrigue Masaryk staat voor het Slowaaks Nationaal Museum; en er is een beeldhouwwerk van de Hongaarse dichter Sándor Petőfi in Medická Garden.

Een standbeeld van een Napoleontische soldaat leunt op een bank op het centrale plein en de Franse aanwezigheid in Bratislava wordt ook herdacht op een plaquette in het Primatenpaleis, ter herinnering aan de ondertekening van het Verdrag van Pressburg in 1805. Diplomaten uit Frankrijk en Oostenrijk ondertekenden het daarna de slag bij Austerlitz, die werd gewonnen door Napoleon.

POLEN, INDIA EN ITALIË

Paus Johannes Paulus II bezocht Bratislava verschillende keren na de Fluwelen Revolutie en er staat een standbeeld van hem in Námestie Jána Pavla in Petržalka, ter herdenking van een reis uit 1995, en een bronzen reliëf in de Ursulinenkerk en het klooster in het stadscentrum.

In 1938 verwelkomde Bratislava ook Indiase hoogwaardigheidsbekleders. Een van de plaquettes tegenover de McDonald’s op het Hviezdoslavovo-plein herinnert aan het bezoek van Pandit Jawaharlal Nehru, met zijn dochter Indira Gandhi, de leiders van de Indiase vrijheidsbeweging tegen de Britse overheersing.

De Italiaanse aanwezigheid in de stad is het best te zien in de kunstwerken van het Pálffy-paleis en het kasteel van Bratislava, waar Italiaanse schilderijen uit de 16e eeuw eeuwenoude aanwijzingen geven over de culturele banden tussen Bratislava en Italië. De Sint-Jan van Matha-kerk heeft fresco’s van de Italiaanse barokschilder A. Galli Bibiena, terwijl de spiegels in de Spiegelzaal van het Primatenpaleis uit Venetië komen.

JOODSE SITES

De Joodse bevolking van Bratislava is tegenwoordig klein, maar er waren ooit levendige gemeenschappen in de stad, die voornamelijk in de woonwijk rond het kasteel woonden. Het Joodse grafheiligdom met het graf van Chatam Sófer en de graven van andere prominente rabbijnen en geleerden is het enige dat overblijft van wat ooit een veel grotere Joodse begraafplaats was. Enkele historische gebouwen zijn bewaard gebleven: de enige overgebleven synagoge in de Slowaakse hoofdstad aan de Heydukova-straat; het Holocaustmonument op het Rybné-plein en de oude Joodse wijk: de straten Zámocká en Židovská. Het Museum voor Joodse Cultuur, gelegen aan de Židovská-straat, werd in 1994 geopend als onderdeel van het Slowaakse Nationale Museum. Andere traditionele minderheden die in Bratislava wonen, hebben hun eigen musea die hun culturen tentoonstellen: Kroaten hebben er een in Devínska Nová Ves, Hongaren en Karpaten-Duitsers hebben allebei musea aan de Žižkova-straat. Ze opereren allemaal onder het Slowaaks Nationaal Museum. De Hongaarse minderheid is de grootste minderheid in Slowakije en vertegenwoordigt 8,5 procent van alle inwoners.

SLOVENIË, RUSLAND, BULGARIJE EN VERENIGD KONINKRIJK

Bratislava heeft ook een vermeende connectie met Slovenië, met name met het kasteel van Devín. Veel Slovenen geloven dat het kasteel verbonden is met de Italiaanse stad Duino, vlakbij Triëst, waarvan de Sloveense naam Devín is en die een grote Sloveense bevolking heeft. Duino is ook het decor voor een populaire Sloveense volkslegende “Lepa Vida”.

De voormalige Sovjet-Unie heeft uiteraard ook een aanzienlijke impact gehad op Bratislava, en er zijn talloze locaties die herinneren aan het tijdperk van het midden van de 20e eeuw. Niets is duidelijker dan het Slavín-monument, dat de levens herdenkt van de 6.845 Sovjet-soldaten die stierven tijdens de bevrijding van Bratislava in april 1945, van wie velen begraven liggen in zes massagraven en 278 individuele graven. Het monument wordt omgeven door een park met bomen uit verschillende delen van de voormalige Sovjet-Unie.

Het is niet de enige militaire begraafplaats in de stad. Er is er nog een in de buurt van de Kopčianska-straat in Petržalka (tussen april en oktober dagelijks geopend in de middag) met 331 graven van soldaten uit Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Roemenië, Polen, Rusland en Italië. Čunovo, net buiten Bratislava, is de plek waar Britse bezoekers hun eer betuigen aan de bemanning van een Brits vliegtuig dat daar is neergeschoten tijdens de strijd tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Veel Slowaken vochten tijdens het conflict aan de zijde van de Britten.

De belangrijkste verbinding van Slowakije met Bulgarije is eveneens tragisch. In november 1966 stortte een Bulgaars ‘Tabso’-vliegtuig neer in Sakrakopec, nabij Rača, waarbij alle 82 passagiers omkwamen. Onder de slachtoffers bevonden zich de Bulgaarse operazangeres Jekaterina Popova en de Honduras-schrijver Ramon Amador. Het was de ergste vliegtuigtragedie in het voormalige Tsjechoslowakije en wordt herdacht door 82 berkenbomen die in de buurt van de crashlocatie zijn geplant. In mei 2010 werd een gedenkteken met stenen kruis en plaquette toegevoegd, evenals een inscriptie op een van de bomen.

DUITSLAND

In juni 2013 lanceerde het Goethe Instituut een internetgebaseerde applicatie genaamd “Spuren” (“Sporen”), die het Duitse erfgoed in Bratislava onderzoekt. Historici hebben verschillende locaties in en rond de stad geïdentificeerd die op de een of andere manier verband houden met beroemde persoonlijkheden van Duitse afkomst of die in verband kunnen worden gebracht met belangrijke gebeurtenissen. Bezoekers kunnen een wandeling door Bratislava maken en op hun smartphones de sporen van het Duitse verleden volgen. Hiertoe behoren enkele locaties die grotendeels onbekend zijn bij het grote publiek, waaronder de voormalige chocoladefabriek van de familie Stollwerck, het huis van de familie Segner en de oorlogsbegraafplaats die deel uitmaakt van Cintorín Vrakuňa (begraafplaats), waar ongeveer 1.000 Duitse soldaten begraven liggen. , die sneuvelden in de gevechten in en rond Bratislava tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, liggen begraven.

BRAZILIË EN DE VS

Bratislava is de naam van een klein stadje in het zuiden van Brazilië dat vele decennia geleden door Slowaakse emigranten werd gesticht. Volgens de Braziliaanse ambassade in Bratislava heeft het land een voetbalteam waarvan het tenue de vlag en kleuren van Slowakije draagt, en werd een zingende folkloregroep genaamd Život (wat ‘Leven’ betekent) opgericht door een Slowaakse immigrant.

Bezoekers uit de VS komen soms naar Slowakije om hun familiewortels te traceren, terwijl anderen aangetrokken worden door de rijke geschiedenis en cultuur van Bratislava en de schoonheid van het omliggende platteland.

NOORWEGEN, ANDERE LANDEN

De multiculturele status van Bratislava is nergens duidelijker dan langs de zogenaamde presidentiële steeg in de tuinen van het presidentiële paleis, waar elk bezoekend buitenlands staatshoofd wordt uitgenodigd om een ​​kleine boom te planten. Rudolf Schuster begon de traditie in 1999 en vandaag de dag staan ​​er 28 bomen die officiële bezoekers aan het land vertegenwoordigen.

Euroarboretum op Partizánska Lúka, in het populaire Železná studienka-gebied, volgt een soortgelijk thema. Het bevat een representatieve boom van elk land in de Europese Unie, samen met een informatiepaneel over de bebossing daar.

Daarnaast zijn er enkele straten in Bratislava met de namen van naties: Česká (Tsjechisch), Vietnamská (Vietnamees), Bulharská (Bulgaars), Poľská (Pools), Bieloruská (Bielorus), Estónska (Ests), Lotyšská (Lets). Het is echter moeilijk om de reden achter deze namen te achterhalen. Eén uitzondering is echter de straat die vernoemd is naar de Noorse schrijver Björnstjerne Björnson, die een voorstander was van de Slowaakse nationale taal en identiteit. Björnson’s Street (Björsonova) nabij het zogenaamde piramidegebouw van de Slowaakse Radio draagt ​​een kleine gedenkplaat. Er is ook een binnenplaats naar hem vernoemd bij het Slowaakse Filharmonisch gebouw, dat gedeeltelijk werd gereconstrueerd met geld uit Noorwegen. ‘Wil je dat ik een sprookje over Bratislava vertel? Maar de stad zelf is een verhaal”, aldus Björnson en de Slowaken herinneren zich met dankbaarheid zijn positieve houding ten opzichte van hun land.

Auteur: Stadsgids van Bratislava