Braziliaanse en Uruguayaanse architecten ontwerpen Estadio Centenario

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het eerste WK werd gehouden, en er zijn plannen om het toernooi terug te brengen naar het Estadio Centenario, de plek waar gastland Uruguay tot inaugurele kampioen werd gekroond.

Tijdens het WK van 1930 werden 16 teams uitgenodigd om te spelen, maar terugtrekkingen en een gemist schip zorgden ervoor dat 13 teams konden strijden in Montevideo.

Het idee dat Uruguay gastheer zou zijn van het WK 2030 zweeft al sinds het begin van de jaren 2000 rond.

Uruguay en Argentinië lanceerden hun gezamenlijke bod om het toernooi in 2017 te organiseren, en Paraguay en Chili sloten zich uiteindelijk ook bij het bod aan.

Als onderdeel van hun kandidatuur stond Uruguay erop het legendarische Estadio Centenario van Montevideo te gebruiken.

Er is weinig veranderd op de locatie sinds de bouw in 1930 voor het WK voetbal. Het was dan ook duidelijk dat er een ingrijpende renovatie nodig was om er de editie van 2030 te kunnen organiseren.

Er zijn renovatiewerkzaamheden gaande in het Estadio Centenario

Waar zijn plannen?

Hoewel een aantal substantiële wijzigingen wordt voorgesteld, probeert het initiatief om Estadio Centenario te moderniseren de historische identiteit van het stadion te behouden.

De laagste niveaus van de tribunes worden gereconstrueerd en het stadionveld wordt verkleind. Ook zal, zodra de tribunes zijn gekoppeld, de hoogte van alleen de zitkamer op de westelijke tribune (Tribuna America) worden vergroot, zodat deze aansluit bij die van de rest van de zaal.

Vrijwel alle stands krijgen een dak, wat een grote verandering is. De kenmerkende toren (Torre de los Homenajes) van het stadion blijft intact. Het enige gebied waar een klein gaatje in de bovenkant wordt gesneden, is dus het omringende gebied.

Na de renovatie kunnen er maximaal 80.000 fans in het stadion passen. Volgens de FIFA is dit de absolute vereiste voor het organiseren van de openingswedstrijd en de finale van het WK.

Op een gegeven moment werd zelfs overwogen dat het Estadio Centenario de kampioenswedstrijd zou organiseren.

Wat is er nieuw?

Afgelopen dinsdag maakte de Uruguayaanse voetbalbond (AUF) bekend dat het nieuwe Centenario Stadion ontworpen zou worden door architecten uit Uruguay en Brazilië. Zij zijn belast met het leveren van de blauwdruk voor de renovatie van het Centenario Stadion voor de openingswedstrijd van het WK 2030 op 31 juli.

De AUF selecteerde drie bedrijven uit een groep van negen: ‘From’, ‘SB Arquitectos’ en ‘Vigliecca & Asociados.’ Om Montevideo gastheer te laten zijn van de eerste WK-wedstrijd in 2030, moet Uruguay vóór 31 juli een Bidbook ter definitieve goedkeuring indienen bij de FIFA.

Het ontwerpen van het algemene idee is de verantwoordelijkheid van de Uruguayaanse en Braziliaanse studio’s. Van alle fasen van het restauratieproject Centenario Stadion vertegenwoordigt het conceptuele ontwerp het toppunt van creativiteit. Het doel is om het ontwerp in zijn meest voltooide vorm te tonen.

Volgens Referi omvat het geselecteerde voorstel twee of drie mogelijkheden om het Centenario-stadion te overdekken, evenals een hoogteverschil van twee tot drie meter. Ook zullen de herstelinspanningen zich concentreren op de Tribuna America en de achteruitgang van het veld.

Hierdoor kan de Centenario meer mensen huisvesten. Omdat alle drie de entiteiten hun toestemming moesten geven, hielden de AUF, de federale overheid en het stadsbestuur van Montevideo toezicht op de hele procedure.

Fotocredit: IMAGO / beeldmakelaar