Zuid-Brazilië is getroffen door de ergste overstromingen in meer dan 80 jaar. Minstens 39 mensen zijn omgekomen – Wereldnieuws

Bij hevige regenval in de Zuid-Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul kwamen 39 mensen om het leven, terwijl nog eens 68 mensen vermist worden, zei het staatsagentschap voor de civiele bescherming vrijdag, terwijl recordbrekende overstromingen steden verwoestten en duizenden dwongen hun huizen te verlaten.

Het was de vierde milieuramp in een jaar tijd, na overstromingen in juli, september en november 2023 waarbij in totaal 75 mensen om het leven kwamen.

Volgens de Braziliaanse Geologische Dienst zijn de overstromingen over de hele staat groter dan die van een historische zondvloed in 1941. In sommige steden stond het waterpeil op het hoogste niveau sinds de metingen bijna 150 jaar geleden begonnen, aldus het agentschap.

Donderdag stortte een dam bij een waterkrachtcentrale tussen de steden Bento Goncalves en Cotipora gedeeltelijk in en werden hele steden in de Taquari River-vallei, zoals Lajeado en Estrela, volledig ingehaald door water. In de stad Feliz, 80 kilometer van de hoofdstad, Porto Alegre, heeft een enorm gezwollen rivier een brug weggevaagd die de stad met de naburige stad Linha Nova verbond.

Exploitanten meldden stroom-, communicatie- en waterstoringen in de hele staat. Volgens de civiele bescherming moesten ruim 24.000 mensen hun huizen verlaten.

Zonder internet, telefoondienst of elektriciteit hadden bewoners moeite om updates of informatie te verstrekken aan hun familieleden die in andere staten woonden. Helikopters vlogen voortdurend boven de steden, terwijl gestrande gezinnen met kinderen op de daken op redding wachtten.

Isolete Neumann, 58, woont in de stad Lajeado in de vallei van de Taquari-rivier en vertelde The Associated Press dat ze nog nooit eerder een scenario had gezien als het scenario dat ze nu ervaart.

“Mensen waren barricades aan het maken voor ziekenhuizen met zand en grind. Het voelde als een horrorfilm”, zei ze aan de telefoon. Sommige mensen in haar regio waren zo wanhopig, voegde ze eraan toe, dat ze zichzelf in de waterstromingen wierpen.

Neumanns eigen buurt stond niet onder water, maar heeft geen stromend water en ze heeft sinds dinsdag niet meer gedoucht. Ze zei dat ze regenwater opvangt in een bassin, zodat ze kan koken. Een kledingwinkel die ze bezit in het centrum van de stad staat onder water, voegde ze eraan toe.

“Ik weet niet eens hoe het moet zijn. Er mag niets meer overblijven.”

De stortbui begon maandag en zal naar verwachting in ieder geval tot en met zaterdag aanhouden, vertelde Marcelo Seluchi, hoofdmeteoroloog bij het Nationaal Centrum voor Monitoring en Alarmering van Natuurrampen, vrijdag aan de Braziliaanse publieke televisie.

Donderdagavond waarschuwde gouverneur Eduardo Leite de staatsbevolking – bekend als gaucho’s – over de aanhoudende regen en overstromingen. Verwacht werd dat de situatie in Porto Alegre zou verslechteren, zei hij.

“Als mens ben ik van binnen kapot, net als elke gaucho”, zei hij. “Maar als gouverneur ben ik hier standvastig en ik garandeer dat we niet zullen wankelen. We doen alles met focus, aandacht, discipline en verontwaardiging, om ervoor te zorgen dat alles wat binnen ons bereik ligt, wordt gedaan.”

President Luiz Inácio Lula da Silva erkende de slachtoffers van de overstromingen vrijdag op een persconferentie samen met de Japanse premier Fumio Kishida in Brasilia.

“De eerste woorden van minister Fumio Kishida tijdens de bijeenkomst die we hielden waren van solidariteit met de bevolking van de staat Rio Grande do Sul, die het slachtoffer is van een van de grootste overstromingen die we ooit hebben gekend. Nooit eerder in de geschiedenis van Brazilië was er zoveel regen gevallen op één enkele locatie”, aldus Lula.