Amerikaanse anti-oorlogsstudentenprotesten en politie-invallen schudden de afstudeerplannen van scholen op

Amerikaanse anti-oorlogsstudentenprotesten en politie-invallen schudden de afstudeerplannen van scholen op

Mensen staan ​​rond een standbeeld van George Washington vastgebonden met een Palestijnse vlag en een keffiyeh in een pro-Palestijns kampement aan de George Washington Universiteit in Washington, DC, VS, 2 mei 2024. REUTERS/Craig Hudson/File Photo

Voorafgaand aan de start van de Universiteit van Michigan op zaterdag heeft de school vrijwilligers van het personeel getraind in het beperken van verstoringen: een verandering van de gebruikelijke taken om gasten rond de campus te begeleiden en hen naar hun zitplaatsen te wijzen.

Iedereen die de start van de Universiteit van Illinois het volgende weekend faciliteert, zal een soortgelijke speciale training hebben gevolgd. Scholen als de University of Southern California en Cal Poly Humboldt in Noord-Californië hebben belangrijke evenementen geannuleerd of helemaal buiten de campus verplaatst.

Wat typisch vreugdevolle ceremonies zijn waarbij studenten in mantelpakjes de stadia oversteken om diploma’s in ontvangst te nemen, zullen deze maand een ander gevoel hebben op veel universiteiten waar pro-Palestijnse protesten en politieoptreden de laatste dagen van het schooljaar hebben verstoord.

De afgelopen dagen hebben studenten in de VS zich verzameld of tenten opgezet op tientallen universiteiten om te protesteren tegen de Israëlische oorlog tegen Gaza. Demonstranten hebben president Joe Biden, die Israël heeft gesteund, opgeroepen om meer te doen om het bloedvergieten in Gaza te stoppen en eisten dat scholen zouden worden afgestoten van bedrijven die de Israëlische regering steunen.

Reuters vroeg twintig Amerikaanse hogescholen en universiteiten waar grote protesten hadden plaatsgevonden, hoe de demonstraties de startplannen hadden beïnvloed. Van de elf die reageerden, verwachtten slechts drie niet dat ze hun beveiligingsprotocollen voor het evenement zouden wijzigen.

Sommige universiteitsleiders hebben de oproerpolitie met knuppels en flitsgranaten ingeschakeld om honderden demonstranten uiteen te drijven en te arresteren, daarbij verwijzend naar de absolute noodzaak van veiligheid op de campus, ook al hebben burgerrechtengroeperingen dergelijke tactieken bestempeld als onnodig gewelddadige schendingen van de vrijheid van meningsuiting.

De anti-oorlogsprotesten zijn georganiseerd als reactie op het Israëlische offensief in Gaza, dat het land lanceerde na een aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij volgens Israël 1.200 mensen omkwamen. Volgens de gezondheidsautoriteiten van Gaza heeft Israël als vergelding meer dan 34.000 mensen gedood en het Palestijnse grondgebied met de grond gelijk gemaakt.

Op Columbia University – het epicentrum van de studentenprotestbeweging, waar de politie van New York dinsdag een twee weken oud kamp ontruimde door tientallen vreedzame demonstranten te arresteren – erkende president Nemat Minouche Shafik in een verklaring van woensdag dat velen zich zorgen maakten over de plannen van de universiteit voor de start op 15 mei.

“We kijken ernaar uit om binnenkort meer informatie te delen over de voorbereidingen die gaande zijn”, aldus haar verklaring.

Ondertussen staan ​​scholen die explosievere confrontaties met demonstranten hebben vermeden door kampen op de campus te laten blijven of door in te stemmen met desinvesteringseisen in overweging te nemen, minder onder druk in de aanloop naar hun diploma-uitreikingen.

Jeff Ettinger, interim-president van de Universiteit van Minnesota, kondigde donderdag aan dat demonstranten hadden ingestemd met het beëindigen van hun kampement in ruil voor een kans om desinvestering te bespreken met de Board of Regents en een belofte dat de school geen disciplinaire maatregelen tegen hen zal ondernemen.

“De studentencoalitie heeft afgesproken dat ze geen verstoringen zullen organiseren bij de komende eindexamens en aanvangen, waardoor deze activiteiten kunnen doorgaan zoals gepland”, zei Ettinger in een campusbrede e-mail.

Voor sommige scholen hebben de aanvullende veiligheidsmaatregelen voor diploma-uitreikingen tot nog meer controverse geleid.

Meer dan 300 docenten, medewerkers en alumni van de Universiteit van Michigan ondertekenden een brief waarin ze protesteerden tegen de training om de verstoring te beperken voor beginnende vrijwilligers van de afdeling Student Life van de school. Ze zeiden dat van het personeel niet mag worden gevraagd om mensen te onderdrukken ‘die proberen de vrijheid van meningsuiting te uiten op een plek waar vrije meningsuiting mogelijk is’. spreken is toegestaan.”

De vrijwilligers zijn getraind in het identificeren en de-escaleren van ‘problematisch gedrag’, waaronder ‘langdurig schreeuwen, stampen’, ‘willekeurig schreeuwen/schreeuwen tegen iemand of over actuele kwesties’ en ‘het (in stilte) vasthouden van borden die het zicht van anderen blokkeren. ”, aldus een kopie van de trainingsdia’s gezien door Reuters.

De training instrueerde vrijwilligers om twee verbale waarschuwingen te geven aan de hecklers, en hen vervolgens van het evenement te laten begeleiden als ze aanhouden.

Anne Elias, opleidingsmanager voor de bibliotheekdiensten van de universiteit, werd niet gevraagd de training te voltooien, maar hielp bij het schrijven en verzamelen van handtekeningen voor de protestbrief.

“Ik maak me er echt zorgen over als ik aan welk personeelslid dan ook vraag om zich in te laten met welk soort politiegedrag dan ook… en mensen er zelfs zachtjes aan te herinneren wanneer ze mogen spreken en hoe ze mogen spreken”, zei ze.

Een woordvoerder van de universiteit zei dat het doel van de school niet was om de vrije meningsuiting of vreedzaam protest te onderdrukken, maar eerder om “aanzienlijke verstoringen te beperken, de veiligheid te waarborgen en een succesvol evenement te ondersteunen dat de prestaties van de buitengewone afgestudeerden van de universiteit waardig is.”

CONTROVERSIËLE ANNULERING VAN USC

De Universiteit van Zuid-Californië is verder gegaan dan welke andere Amerikaanse universiteit dan ook die door Reuters is onderzocht, door vorige week haar diploma-uitreiking op het hoofdpodium af te blazen nadat ze de afscheidstoespraak van een moslimstudente had geannuleerd die zei dat ze tot zwijgen was gebracht door anti-Palestijnse haat.

In plaats daarvan worden afgestudeerden uitgenodigd voor een avond “afstudeerfeest voor gezinnen” in het Los Angeles Coliseum, met droneshows, vuurwerk, verrassingsoptredens en de fanfare van de school, volgens een verklaring die USC vrijdag heeft vrijgegeven.

De school zei in april dat nieuwe veiligheidsmaatregelen dit jaar, zoals extra screening, de verwerkingstijd voor gasten ‘substantieel’ zouden verlengen. Dat maakte het onmogelijk om de ceremonie te organiseren die doorgaans 65.000 studenten, families en vrienden naar de USC-campus brengt, aldus de school.

“Ze waren op geen enkel moment erg duidelijk over wat de exacte veiligheidsproblemen waren”, zei student Jaden Ackerman in een interview kort nadat USC de ceremonie had afgeblazen.

William Kimber, een andere student, betuigde zijn medeleven met alle afgestudeerden, vooral omdat velen vanwege de pandemie hun middelbare schoolceremonies in 2020 zouden hebben gemist. Hij was ook niet overtuigd door de redenen van de school om de ceremonie af te gelasten.

“We hebben al veel geld ter beschikking gesteld om bijvoorbeeld (Barack) Obama te beschermen”, zei Kimber, verwijzend naar de voormalige Amerikaanse president. ‘En nu kunnen ze de studenten niet dezelfde bescherming bieden? Dat is nogal stom.’