Bij een ontsnapping uit een gevangenis in Noord-Haïti komen vier gevangenen om het leven, waarvan twee op vrije voeten

PORT-AU-PRINCE, Haïti: Een ontsnapping uit een gevangenis in het noorden van Haïti heeft geleid tot het afsluiten van de straten van de kuststad Port-de-Paix terwijl de autoriteiten proberen de vluchtelingen te heroveren terwijl het paar nog op vrije voeten is, zei de politie zaterdag.

Sinds de ontsnapping van vrijdagavond zijn zes voortvluchtigen opgepakt. Vier anderen werden doodgeschoten.

Het bendegeweld dat eind februari begon – waardoor het verarmde en politiek onstabiele Haïti dieper in de chaos is gestort – heeft er volgens de Verenigde Naties toe geleid dat ruim 4.600 gevangenen uit de gevangenis zijn ontsnapt.

In het noordwestelijke departement van Haïti, een relatief rustig gebied vergeleken met de door bendes geteisterde hoofdstad Port-au-Prince, vertelde politiewoordvoerder Leonel Joseph op een persconferentie dat “van de acht voortvluchtigen er al zes zijn opgepakt”.

Bij een ontsnapping uit een gevangenis in Noord-Haïti zijn vier gevangenen om het leven gekomen, waarvan twee op vrije voeten

Vier gevangenen werden neergeschoten terwijl ze probeerden te ontsnappen uit het cellenblok met 37 personen waar de ontsnapping uit de gevangenis plaatsvond, voegde hij eraan toe.

Het cellenblok houdt gevangenen vast die zijn veroordeeld voor gewelddadige misdaden en die als gevaarlijk worden beschouwd, zei vice-regeringscommissaris Jeir Pierre op het radiostation Magik 9 in Port-au-Prince.

Om de voortvluchtigen te heroveren, gaven de gerechtelijke en politieautoriteiten alle inwoners het bevel de straten van Port-de-Paix te verlaten. In de stad waren ontploffingen te horen, zei een plaatselijke bewoner.

Pierre suggereerde dat de ontsnapping mogelijk werd gemaakt door nalatigheid.

“De directeur opende de celdeur om een ​​gevangene te helpen die blijkbaar onwel was en het was op dit punt dat de medegevangenen misbruik maakten van de situatie om de gevangenisdeur te forceren en te ontsnappen”, zei hij, eraan toevoegend dat de twee agenten zijn terwijl het onderzoek loopt, in eenzame opsluiting geplaatst.

Haïti is al tientallen jaren politiek instabiel. Sinds eind februari lanceren de bendes echter gecoördineerde aanvallen op strategische locaties, waarbij ze beweren dat ze de toenmalige premier Ariel Henry willen omverwerpen.

Sinds het uitbreken van de bende-onrust zijn “meer dan 4.600 gevangenen ontsnapt uit de twee belangrijkste gevangenissen in Port-au-Prince, zijn minstens 22 politiebureaus en onderstations en andere politiegebouwen geplunderd of in brand gestoken, en zijn 19 politiebureaus en onderstations geplunderd of in brand gestoken. Agenten zijn in brand gestoken.” gedood of gewond”, aldus de VN half april.

Henry trad vorige maand af en een presidentiële overgangsraad is nu belast met de moeilijke taak om te proberen de openbare orde in het Caribische land te herstellen.